Tipuri De Cicatrici Post-Acneice. Cum le putem trata?

Tipuri De Cicatrici Post-Acneice. Cum le putem trata?

Adesea, cicatricile post acneice pot cauza complexe de ordin estetic. Este de inteles ca fiecare isi doreste un ten fin si nimeni nu isi doreste sa poarte semnele unei afectiuni cu care s-a luptat atat de mult timp. Sunt chiar unele cazuri in care persoanele nu recunosc care sunt semnele unor cicatrici post-acneice, mai ales ca ele nu arata precum niste cicatrici normale.

Cicatricile post-acneice rezulta in urma procesului natural de vindecare a tegumentului dupa lezarea (pustule, noduli, chisturi) acestuia.  Ele se formeaza dupa pierderea colagenului de la nivelul dermului, drept consecinta in urma unui proces inflamator puternic. De multe ori, ele apar si in urma procesului de « stoarcere » a leziunilor acneice. Cred si sper ca nu mai e nici o noutate faptul ca atunci cand incercam singuri sa « scapam «  de cosuri, mai rau face.

De ce anume depinde maniera de cicatrizare ?

  1. Dimensiunile si profunzimea plagii
  2. Tipul de piele
  3. Localizarea anatomica
  4. Tehnica chirurgicala
  5. Tratamentele efectuate.

CLASIFICAREA GENERALA A SEMNELOR POST-ACNEICE :

  1. CICATRICILE ATROFICE
  2. CICATRICILE HIPERTROFICE/ KELOIDE
  3. HIPERPIGMENTARILE (nu sunt cicatrici propriu-zice, ci pete ce au rezultat in urma procesului de vindecare al leziunilor)

TIPURILE DE CICATRICI POST-ACNEICE:

  1. CICATRICILE ATROFICE – acestea sunt un tip de cicatrici plate, mici, sunt cele mai frecvente si cel mai greu de tratat. Aspectul lor prezinta adancituri in piele, iar dupa aspect, ele sunt de 3 feluri:
  2. Icepick – acestea se aseamana cu porii dilatati, insa au si alte caracteristici care le deosebesc; se prezinta sub forma unor depresiuni cu diamentru mic, au marginile neregulare si le intalnim mai frecvent. Se localizeaza deseori la nivelul pometilor, fruntii si barbiei
  3. Boxcar – se prezinta precum niste cicatrici angulare, cu diamentru mai mare, au o forma rotund-ovala, margini regulate si putem spune ca seamana cu semnele lasate de varicela; le intalnim mai des la nivelul obrajilor si zona fruntii.
  4. Rolling – acestea se intalnesc mai rar, iau forma unor “valuri” pe ten.

2. CICATRICILE KELOIDE

Acestea nu sunt atat de des intalnite, sunt iesite in relief, depasing astfel granitele leziunii initiale. Ele sunt cauzate dupa o injurie suferita de piele, insa se poate sa apara si spontan. Cicatricile keloide apar in urma producției excesive de colagen în timpul vindecării. 

3. CICATRICILE HIPERTROFICE

Ele au o culoare roz-rosie, se aseamana cu cicatricile keloide, insa nu depasesc granitele leziunii intiale. Sunt leziuni tegumentare supradenivelate.

CUM PUTEM TRATA CICATRICILE POST-ACNEICE ?

Cicatricile post-acnee se trateaza prin terapii combinate. Nu exista o singura procedura medicala care sa se efectueaze si sa ne scape de aceste cicatrici, la fel cum  nu exista o singura schema de tratament care sa functioneze pentru toata lumea. Trebuie efectuate mai multe proceduri, in functie de tipul de cicatrici.

Printre procedurile ce se pot efectua putem enumera :

  1. Dermapen,
  2. Peeling-ul chimic de diferite intensitati,
  3. Radiofrecventa fractionata,
  4. Mezoterapie,
  5. PRP cu Sunekos sau cu aminoacizi.
  6. Infiltrațiile cortizonice
  7. Tratamentele cu laser.

La Derma Skin noi efectuam toate procedurile mentionate, mai putin cele ce implica laser. Am observat rezultate notabile folosind planuri persoalizate si combinate. De exemplu, putem asocia procedurile de dermapen cu sedintele de PRP, iar rezultatele se vor vedea cel mai bine la diferenta de cateva saptamani/luni.

Tipuri De Cicatrici Post-Acneice. Cum le putem trata?

Numarul de sedinte se stabileste in functie de nevoile fiecarui pacient si in functie de evolutia cicatricilor. Bineinteles, se recomanda si tratament topic, recomandat doar de catre medic. Este important sa aplicati si un ingredient foarte important, care din pacate nu se gaseste in farmacii : RABDAREA. Nu exista rezultate peste noapte, nici peste zile. Sunt persoane care au rezultate de la o prima sedinta, altele peste 6 luni, altele peste 1 an. Acest lucru nu trebuie sa va descurajeze ! Medicul devine aliatul dumneavoastra in acest demers si aveti incredere ca tenul dumneavoastra va straluci din nou !