Scabia

Scabia

Sarcoptes scabae hominis, acarian din clasa Arahnida, subcalsa Acari.

La adulti scabia este frecvent o infectie transmisibila sexual. Exista situatii clare in care scabia este transmisa prin contact corporal nelegat de activitati sexuale. Acest fapt este valabil pentru cei care frecventeaza zone aglomerate cum ar fi scoli, locuintele cu igiena precara si institutii precum orferinatele si azilurile psihiatrice.

Pentru a preveni stigmatizarea, trebuie evitata etichetarea scabiei ca fiind o infectie cu transmitere sexuala atunci cand cauza ei probabil este contactul corporal. Recomandarile referitoare la ingrijire sunt diferite in cazul pacientilor cu scabie dobandita sexual, managementul acestor pacienti trebuie sa includa si tratamentul partenerilor sexuali.

Pentru cazurile de scabie transmisa prin contact corporal nesexual, este foarte importanta tratarea tuturor persoanelor implicate.

scabia

Pruritul (scarpinatul) domina tabloul clinic si este intens, predominant nocturn si in conditiile de crestere a temperaturii corporale. Leziunile cutanate tipice sunt santul acarian si vezicula perlata, cu distributie caracteristica la nivel interdigital, laturile mainilor si picioarelor, articulatia pumnului, periombilical, interesier, areola mamara, penis si plicuri cutanate. Alte leziuni apar fie prin sensibilizare: papule si/sau noduli ‘numarabile‘, pruriginoase, ce afecteaza frecvent regiunea inghinala, fie secundar gratajului si suprainfectiei: excoriatii, lichenificare, excoriatii ipetiginizate, eczemetizare.

Masuri generale:

  • inaintea aplicarii lidantului (lidantul un este recomandat pentru gravide si pentru femei care alapteaza) nu se recomanda spalarea tegumentelor (dus sau baie). Daca pacientul se spala inainte de aplicarea tratamentului trebuie lasat un interval de minimum o ora pana la aplicarea lidantului datorita riscului absorbtiei crescute a acestuia prin tegumentele umede;
  • este recomandabil ca pacientii sa primeasca instructiuni scrise care sa cuprinda cantitatea de medicament ce urmeaza a fi aplicata;
  • dupa terminarea tratamentului se vor schimba lenjeria de pat si cea de corp. Lenjeria potential contaminata va fi spalata la temperatura ridicata, peste 50 grade sau va fi pastrata intr-unul sau mai multi saci de plastic timp de minimum 72 de ore, deoarece acarienii separati de gazda mor dupa acest interval de timp;
  • tratarea concomitenta a partenerului sexual din ultima luna;
  • testarea pentru alte boli sexual transmisibile, in special serologie lues si HIV, inclusiv testarea partenerului, in cazul prezentei unui comportament sexual cu risc.

Scabia este contagioasa si se manifesta prin prurit prodominent nocturn si la caldura. Se recomanda tratamentul partenerilor sexuali/membrilor familiei. Pe langa tratament este obligatorie decontaminarea hainelor si a lenjeriei.