Înotul în piscină, ștrand sau bazin alături de alte persoane te expune la o serie de boli infecțioase ale pielii, urechilor, ochilor, infecții respiratorii și boli diareice.
Afectiuni dermatologice:
1. Acnee la clor: poate sa apară în special pe față, la o persoană cu acnee (vulgară) și să ducă la agravarea leziunilor existente datorită clorului folosit la dezinfectarea apei.
2. Granulomul de acvariu, piscine: apare frecvent la cei care înoată în apă încălzită (piscine, lacuri) sau ca urmare a îngrijirii peștilor în acvariu. Poate apare la orice varstă și de obicei pe locul unei leziuni superficiale preexistente. După o perioadă de incubație de 3 săptămani apare o formațiune papuloinfiltrativă (umflătură) violacee ce se dezvoltă lent.
3. Ciuperca piciorului – Epidermofitii – afecțiuni cutanate produse de paraziții micotici
A) Tinea pedis = piciorul de atlet (forma interdigito-plantară): afecțiune a picioarelor determinată de infestare cu paraziți micotici (Tricophyton si Epidermophyton).
Nu toate leziunile micotice localizate interdigitoplantar sunt produse de dermatofiti, mai pot fi întalnite și cazuri de eritrasma (un microb), Candide albicans și uneori chiar pitiriazisul versicolor.
a) forma interdigitala (descuamativă): mai frecvent între degete și mai rar plantar; se manifestă printr-o macerație și descuamație, ducand uneori la formare de eroziuni și fisuri dureroase; tegumentul apare roz si umed.
b) forma dishidrotică sau veziculară: se manifestă prin apariția unor vezicule mari,uneori cu caracter pustulos; se poate asocia cu leziuni palmare (acestea pot fi produse prin extinderea micozei și la acest nivel).
c) forma hiperkeratozica: se caracterizează prin formarea unui depozit gros de keratină plantar, cu descuamație la nivelul pliurilor interdigitale și fisuri dureroase în zona călcaiului, fiind însoțite de un miros neplăcut.
Netratată poate da o serie de complicații (limfangite, erizipel, piodermite). Această formă interdigito-plantară este cea mai frecvent întalnită.
Apariția bolii este favorizată de încăltămintea de cauciuc, ciorapi din fibre sintetice, transpirație abundentă. Se transmite prin folosirea in comun a băilor, piscinelor, strandurilor, prin utilizarea încălțămintei, ciorapilor sau prosoapelor unui bolnav cu micoză.
B) Tinea cruris – Epidermofitia inghinală: afecțiune a pliurilor inghinale, este mai puțin răspandită decat micoza piciorului, reprezentand 10-20% din micoze.
Tot la nivelul pliului inghinal se mai pot intalni si alți paraziți fungici (eritrasma și candida albicans). În unele cazuri leziunile se extind și la nivelul organelor genitale, la zona pubiană și șanțul ineterfesier. Tinea cruris se întalnește în special la sexul masculin, în sezonul cald și este favorizată de transpirație.
C) Tinea corporis – Epidermofitia pielii glabre: afectiune localizata la nivelul pielii si reprezintă 11-13% din dermatofitii. Se întalnește la toate varstele, chiar și la copii. Sursa de contaminare o reprezintă în 63% din cazuri animalele (pisici, șoareci, caini, vaci).
Imbracă 2 forme clinice diferite: forma uscată (placă/placard eritemato-scuamos rotund cu marginea bine delimitată), forma inflamatorie (veziculară- veziculele/pustulele apar la periferia placardului, pe zona de extindere; această formă este cunoscută și sub numele de “herpes circinat”).
În afară de sursa animală, infecția fungică pe pielea corpului (globra) mai poate proveni din extinderea unei epidermofitii plantare, a unei onicomicoze. Evoluția și prognosticul bolii este cea mai benignă dintre infecțiile fungice, nu dă complicații, însă netratată se poate generaliza.