Ce este onicomicoza?
Infecția fungică a unghiei sau onicomicoza, se mai numește și tinea unghiilor și reprezintă o infecție fungică persistentă a patului unghial. Ea apare atunci când un dermatofit sau o levura infectează aparatul unghial
Infecțiile fungice ( onicomicoza) afectează 10% din populație. În orice caz, șansa de a avea o infecție fungică la nivelul unghiei crește odată cu înaintarea în vârstă, iar 50%dintre persoanele de peste 60 de ani au una sau mai multe unghii afectate.
Semne ale acestei afecțiuni includ:
- Colorația gălbuie a unghiei
- Îngroșarea lamei unghiale cu rugozități si denivelări.
Infecțiile fungice sunt cauzate de spori fungici care se găsesc dedesubtul unghiei. Ciuperca se hrănește cu keratina din interiorul unghiei si prosperă în stare umedă a condițiilor ce există sub unghie.
Tratament cu laser pentru “ciuperca unghiei”
Laserul este un tratament ușor și convenabil, ce ajută unghia bolnava și o transformă într-o unghie sănătoasă.
În centrul medical Derma Skin am introdus un plan de evaluare și vrem să fim siguri că tratamentul chiar trateaza cauza apariției onicomicozei (ciupera unghiei). Acesta include:
- un consult inițial , urmat de
- un examen micologic care să certifice prezența onicomicozei.
- stabilirea cauzei infecției curente
- un plan de tratament adaptat nevoilor fiecărui pacient în parte.
Odată ce infecția a fost eradicată, trebuie să ne asigurăm ca șansele de reapariție să fie minime.
Infecțiile fungice de la nivelul unghiilor pot fi greu de tratat și din această cauză trebuie să mergeți la un medic dermatolog. Tratamentul cu laser penetrează ușor unghia la nivelul infecției sub patul unghial, distrugând astfel celule fungice.
Acest tratament cu laser este FĂRĂ DURERE. Tot ce se simte este o senzație de rece pe unghie, cât și pe patul unghial.
Este important de știut că unghia nu mai are celule “vii” și că celulele “moarte” nu mai au potențialul de a lupta cu infecția și de a se vindeca. Asta înseamnă că odată ce laserul este aplicat, celula fungică este distrusă, dar semnele vizibile încă mai rămân.
În timp ce crește unghia sănătoasă, partea afectată/infectată a unghiei va dispărea. Acest proces poate dura mai multe luni, aproximativ 6 luni (până la creșterea unghiei sănătoase) și este foarte important ca pacienții să aibă răbdare până când unghia sănătoasă crește
Tratamentul cu laser nu necesită anestezie și nu presupune perioadă de recuperare.
Ce așteptări avem în timpul tratamentului cu Laser?
Când vă programați la un consult în clinica noastră și se stabilește diagnosticul de onicomicoză, medicul dermatolog vă face planul de tratament, vă pregătește pentru ședințele laser.
Numărul de ședințe la persoanele cu onicomicoză depinde d e mai mulți factori cum ar fi:
- Severitatea infecției fungice
- Vârsta
- Numărul de unghii afectate.
În jur de 4 ședințe (1 ședință săptămânal) apoi așteptăm timp de 6 luni să crească unghia sănătoasă. În cazul persoanelor vârstnice care au o infecție fungică veche, tratamentul se poate prelungi cu încă 4 ședințe în plus.
Experiențele anterioare cu substanțe topice sunt nesatisfăcătoare sau incomplete.
În afară de tratamentul local exista și o terapie orală pe o perioadă de minimum 3 luni, refuzată adesea de pacient din cauza efectelor adverse.
Pentru cele mai bune rezultate recomandăm tratamentul cu laser pentru ciupera unghiei.
Cat dureaza si cat costa tratamentul pentru onicomicoza?
O sedinta de tratament cu laser pentru ciuperca unghiei dureaza 12 minute.
Costa 300 de lei o sedinta, iar 4 sedinte platite integral (cate se recomanda in cadrul tratamentului initial) vor costa 1000 de lei.
Costul per sedinta se aplica unui membru, mana sau picior.