Candidozele genitale sunt determinate de diverse specii de candida, de obicei Candida Albicans.
Candidozele genitale nu reprezinta de obicei ITS (infectii transmise pe cale sexuala) ci sunt privite ca infectii endogene, cu exceptia candidozei „conjugale”.
Ce este Candida albicans?
– un fung oval, cu afinitate pentru mediul umed, care colonizeaza in mod normal organismul uman (agent comen-sal) localizandu-se la nivel intestinal, vaginal, cutanat. Nu ne putem steriliza de acest fung, care practic il avem cu totii!!
Trecerea de la starea comensala la cea patogena se produce sub influenta unor factori care modifica echilibrul gazda/parazit:
– factori care tin de parazit
– factori care tin de gazda
– factori locali – umiditate crescuta, frictiuni locale, lenjerie necorespunzatoare (stramta, sintetica) dezechilibre ale florei vaginale normale induse de tratamente orale cu antibiotice cu spectru larg
– factori generali – sarcina, afectiuni cronice, infectie HIV, corticoterapie, chimioterapie, diabet zaharat, menstruatie.
Candidoza genitala la femeie (vulvo-vaginita candidozica)
– se prezinta sub forma de secretie alba, cremoasa cu aspect branzos, adesea pe un fond eritematos (rosietic), relativ bine delimitat
– prurit (mancarime) vulvar, senzatie de discomfort local, durere, arsura, ocazional disurie externa (durere la urinat) si dispareunie superficiala (durere in timpul actului sexual).
Diagnosticul se pune pe baza examenului local si al celui de laborator.
Tratament candidoza
1. Masuri generale – combaterea umiditatii si evitarea micratraumatismelor sau iritatiilor locale, purtarea lenjeriei comode, de bumbac
– evitarea bailor locale frecvente, a antispepticelor si antibioticelor locale ce dezechilibreaza flora locala si favorizeaza inmultirea Candidei albicans.
2. Tratament medicamentos – local, creme antifungice
– pe cale orala, in caz de diabet zaharat sau HIV, herpes genital, sau acele cazuri recidivante si neresponsive doar la tratamentul local.